Sosyal medya platformları Instagram, Facebook ile anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 6 saatlik erişim probleminin ardından tekrardan kullanıma açıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook sözcüsü, hizmetlerin çalışmaya başladığını ancak eski haline dönmesinin biraz daha zaman alacağını duyurdu.

Çok kullanılan sosyal medya platformu Facebook ile birlikte aynı şirket çatısı altında faaliyet gösteren WhatsApp ve Instagram’a 18.41 itibariyle erişilemedi. Uygulamalara erişemeyen kullanıcılar, Twitter’dan mağduriyetlerini dile getirdiler.

Whatsapp’tan açıklama geldi: En kısa sürede güncelleme göndereceğiz

Whatsapp açıklamasında, “Şu anda bazı kişilerin WhatsApp ile ilgili sorunlar yaşadığının farkındayız. İşleri normale döndürmek için çalışıyoruz ve mümkün olan en kısa sürede buraya bir güncelleme göndereceğiz. Sabrınız için teşekkürler!” ifadelerine yer verildi.

Facebook’tan da açıklama geldi

Söz konusu soruna ilişkin her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook’un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” ifadesini kullandı.

Facebook hisseleri çakıldı

İnternet kesintilerini ve kesintilerin etkilerini izleyen NetBlocks, WhatsApp, Instagram ve Facebook kesintisinin küresel ekonomiye maliyetinin 160 milyon dolar olduğu tahmininde bulundu. Facebook’un hisseleri yüzde 5’e yakın değer kaybetti.

Bakanlık: Sorun global kaynaklı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter’dan konuya ilişkin yaptığı paylaşımda “Whatsapp, Facebook ve Instagram servislerinde dünya genelinde erişim sorunu yaşanmakta olup, global kaynaklı sorundan ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir.” dedi.

6 saat sonra sorun giderildi

Facebook, Instagram ve WhatsApp sunucularında yaklaşık 6 saattir devam eden problem giderilerek 01.30’da tekrardan erişime açıldı.

Facebook sözcüsü, hizmetlerin çalışmaya başladığını ancak eski haline dönmesinin biraz daha zaman alacağını duyurdu.

Sorunun nedeni bulunamadı

Sorunun nedeni hâlâ netlik kazanmazken, bir siber güvenlik firmasının üst düzey yetkilisi Dane Knecht, internet trafiğini ulaştırmak üzere ağlar tarafından kullanan Facebook Sınır Geçit Protokolü yollarının ‘internetten çekildiğini’ ifade etti. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; siber güvenlik uzmanı Kevin Beaumont, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bu çok büyük bir konfigürasyon hatasına benziyor, Facebook şu sıralar esasen internette yok” ifadelerini kullandı.

“Gerçekten herkese merhaba”

Erişim sorunu yaşanırken Twitter’ın resmi hesabından “Gerçekten herkese merhaba” paylaşımı yapıldı. Bir süre sonra WhatsApp’tan gönderinin atlına “Merhaba” yanıtı geldi.

Twitter CEO’su Jack Dorsey de WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme yöntemine gönderme yaparak, “Bu konuşmanın şifrelenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir